Rotary Club Varaždin 

OSNIVANJE PRVOG ROTARY KLUBA U VARAŽDINU 

Sudeći prema izvješćima Rotary Cluba Zagreb, pripreme za osnivanje Rotary kluba u Varaždinu započele su nedugo nakon chartera zagrebačkog i beogradskog kluba na Plitvičkim jezerima, pa već u listopadu 1929. godine tajnik RC Zagreb Radovan Alaupović piše kako klub radi na osnivanju klubova u Karlovcu, Sušaku, Ljubljani, Mariboru, Dubrovniku i Varaždinu.   

Nemamo vjerodostojnih podataka o prvim okupljanjima članova osnivačke momčadi varaždinskog kluba, no, sudeći prema praksi drugih klubova, primjerice kluba u Mariboru, i varaždinsku su momčad posjetili čelnici Rotary Cluba Zagreb, vjerojatno tajnik, prijatelj Alaupović ili predsjednici doktor Vladimir Leustek i Edo Marković, kako bi nove članove «uveli u rotarijanski život». 

Do osnivanja varaždinskog kluba protekla je od tada godina dana, jer je klub osnovan 16. studenog 1930. godine, samo dan nakon što je u Mariboru utemeljen tamošnji Rotary Klub. 

 Iz zapisnika inaguracije Rotary Cluba Maribor – pod naslovom – Istinski duh, u zadnjem se poglavlju navodi – Mnogi od austrijskih rotarijanaca pridružili su se jugoslavenskim prijateljima koji su slijedećeg jutra krenuli preko dražesnih slovenskih i sjevernohrvatskih bregova, kako bi se odazvali inaguraciji novog Rotary kluba u starom gradu Varaždinu, na kojoj će govoriti rotarijanac Gerbel.» 

RC Varaždin je Rotary International potvrdio 19. siječnja 1931. godine, a Charter kluba organiziran je 16. ožujka. Na svečanosti varaždinskog kluba bio je i tadašnji direktor Rotary Internationala T. C. Thomsen, koji se nalazio u posjeti klubovima u Jugoslaviji, Rumunjskoj i Mađarskoj. Klubu je dodijeljen broj: 3406. 

Sjedište varaždinskog kluba bilo je u Grand hotelu Novak u Kukuljevićevoj ulici. Pretpostavlja se da je sjedište kluba ostalo u ovom varaždinskom hotelu, iako su se sastanci od 1934. godine, i dalje petkom, održavali u gostionici Meleš, u današnjoj Nazorovoj ulici. 

Predsjednici varaždinskog Kluba

Prvi predsjednik RC Varaždin bio je varaždinski odvjetnik dr. Ljudevit Šolc, osnivač varaždinskog Filatelističkog društva, kasnije ministar-postrojnik u četvrtoj Vladi NDH. Na predsjedničkoj ga je dužnosti naslijedio ljekarnik iz Varaždina dr. Artur Krajanski (1931./1932), jedan od najcjenjenijih povjesničara farmacije u Jugoslaviji između dva rata. Njega je na dužnosti predsjednika naslijedio dr. Nikola Thaller, kraljevski javni bilježnik (1932./1933.), a slijedeće je rotarijanske godine predsjednik RC Varaždin bio odvjetnik dr. Ernest Krajanski, jedan od osnivača i dugogodišnji dirigent Pjevačkog društva Tomislav, na glasu kao izvrstan violinist i pjevač. Naslijedio ga je dr. Miroslav Posmodi, šef varaždinskog Doma narodnog zdravlja, ugledni bakteriolog, osnivač i prvi ravnatelj varaždinskog Higijenskog zavoda i dugogodišnji suradnik Svjetske zdravstvene organizacije na mnogim međunarodnim projektima širom svijeta. 

Njega je na predsjedničkoj dužnosti u godini 1935./1936. zamijenio prof. Krešimir Filić, predsjednik varaždinskog Muzealnog društva, osnivač varaždinske glazbene škole i korifej svih kulturnih događanja u gradu Varaždinu. Predsjednik Kluba u godini 1936./1937. bio je dr. Alfred Leitner, suvlasnik tvrtke za veletrgovinu željezom i željeznom robom. 

Slijedeće rotarijanske godine predsjedničku je dužnost obavljao prof. Vladimir Deduš, ugledni profesor varaždinske Gimnazije, uz Filića svakako najveća figura kulturnog života Varaždina između dva rata. 

Nakon njega u rotarijanskoj godini 1938./1939. na predsjedničkoj je dužnosti bio ing. Vladimir Damaška, tehnički upravitelj Tekstilne industrije. Damaška je bio osnivač i predsjednik Nogometnog kluba Slavija, a bio je i jedan od osnivača Aerokluba Varaždin. 

Godine 1939./1940. predsjedničku je dužnost u klubu najvjerojatnije obnašao liječnik dr. Josip Vanjek, dugogodišnji predsjednik varaždinskog Crvenog križa.  

Posljednje godine rada, u rotarijanskoj godini 1940./1941. predsjednik RC Varaždin bio je dr. Velimir Kalafatić, varaždinski liječnik koji je u klubu zastupao razred: Kirurgija. 

Iz nažalost, rijetkih dokumenata vidljivo je da je varaždinski klub karitativno djelovao pa je krajem prosinca 1931. godine Gradskom načelništvu doznačio 1.000 dinara, koje je «društvu Rotarijanaca izrazilo zahvalnost za brigu o gradskoj sirotinji».  Varaždinske novosti u nekoliko navrata izvještavaju o dobrotvornoj aktivnosti Rotary Cluba Varaždin – Klub je u prosincu 1939. godine dao 300 dinara za siromašnu školsku djecu te još 300 za prehranu siromašnih. U prosincu 1937. Klub daje 250 dinara Gimnazijskom potpornom društvu. U srpnju 1939. varaždinski rotarijanci daju 300 dinara za postradale od poplave. U ožujku 1939. godine Varaždinske novosti pišu da je Klub «Prehrani» darovao 800 dinara, a «na tom lijepom daru zahvaljuje se najsrdačnije sirotinja Prehrane».

Klub je imao i živu međunarodnu aktivnost, pa je bio i organizator dobro posjećenog Intercity mitinga u kasno ljeto 1931. godine, o kojem kratko izvještava i The Rotarian u broju iz studenog u stalnoj rubrici – Rotary around the World, navodeći kako su na ovom rotarijanskom susretu bili rotarijanci iz Jugoslavije, Austrije i Mađarske, koji su između ostalog raspravljali o razmjeni mladih te o aktualnoj gospodarskoj situaciji.  Zanimljivo je istaknuti da varaždinski susret spominje i Paul Harris u The Rotarian Age, navodeći kako je ovaj međuklupski susret održan u rujnu. 

Članovi prijeratnog Rotary Cluba Varaždin

Klub je u rotarijanskoj godini 1938./1939. imao 25 članova, redom uglednih Varaždinaca. Te su godine članovi RC Varaždin bili: Nikola Bosanac (učitelj), Mijo Cepanec (vlasnik Tvornice kišobrana), ing. Vladimir Damaška (tehnički upravitelj Tekstilne industrije), Vladimir Deduš (profesor Gimnazije), Franjo Ferenčić (porezni kontrolor), Krešimir Filić ( predsjednik Muzealnog društva), Josip Forst (vlasnik pekare Forst), ing. Mihovil  Friedländer (ravnatelj Varaždinske industrije svile), Dragutin Grims (urar), Gustav Hajsig (suvlasnik biroa za kupoprodaju nekretnina), Makso Horvat (umirovljeni major i vinogradar), Rudolf Hršak (zamjenik ravnatelja Gradske štedionice), dr. Velimir Kalafatić (liječnik), dr. Artur Krajanski (vlasnik ljekarne «K anđelu»), dr. Ernest Krajanski (odvjetnik), Robert Kronast (ravnatelj podružnice Praštedione), dr. Alfred Leitner(veletrgovac željezom), ing. Marijan Leskovar (ravnatelj Varaždinskog dioničkog društva za električnu rasvjetu), Miroslav Liby (vlasnik trgovine stakla), Miroslav Novak (zastupnik Sava osiguravajućeg društva), ing. Cvjetko Ostoić (šef tehničke željezničke sekcije), ing. Josip Petrak (šef gradskog građevnog odsjeka), dr. Miroslav Posmodi (šef Doma narodnog zdravlja), dr. Ljudevit Šolc (odvjetnik) i dr. Josip Vanjek (liječnik).  

varaždinski je klub uspješno djelovao do proljeća 1941. godine, no, njegovi su se članovi u skrovitosti sastajali i tijekom rata, na «kartaškim večerama srijedom», a taj je običaj varaždinskih rotarijanaca iz prijeratnog kluba nastavljen i u vrijeme socijalizma.   

I iz skromnih dostupnih izvora vidljivo je da je prijeratni klub Varaždin okupljao najodličnije ljude ovoga grada koji su u mnogim područjima bili inicijatori i katalizatori gospodarskog, društvenog, kulturnog, sportskog i dobrotvornog života Varaždina.

..Obnovljeni klub nastavlja rotarijansku tradiciju

«Već krajem 1991. godine na jednom sastanku kod tadašnjeg direktora Coninga Radimira Čačića, koji je bio član Rotary Cluba Zagreb, prijatelji Franjo Ruža, Franjo Šulak i ja raspravljali smo o mogućnosti ponovnog osnivanja Rotary kluba u Varaždinu, imajući u vidu njegovu bogatu povijest i vrlo uspješan rad do početka Drugog svjetskog rata – istaknuo je prvi predsjednik RC Varaždin Marijan Vitković na svečanoj akademiji povodom proslave 15. godišnjice obnovljenog rada Rotary Cluba Varaždin 16. studenog 2008. godine. 

Već 14. siječnja 1992. godine Varaždinci su bili na sastanku zagrebačkog kluba, a onda je članstvo u osnivačkoj momčadi počelo rasti, pa je 15. srpnja RC Varaždin počeo djelovati kao organizirani klub. Klub je Rotary International čarterirao 30. prosinca 1992. godine, a osnivačka je momčad počela pripremati charter svečanost koja je zakazana za 5. lipnja. 

U lijepoj rotarijanskoj atmosferi charter je organiziran u Koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta, a tadašnji guverner Ernst Rudolf Ragg povelju Rotary Internationala uručio je prvom predsjedniku Kluba Marijanu Vitkoviću. Ispred kumskog, Rotary Cluba Zagreb, govorio je njegov predsjednik Ivo Husić.

Još dok je djelovao u statusu «momčadi u osnivanju» varaždinski je klub pokrenuo i prve dobrotvorne akcije – pomagao je prognanicima, Caritasu i čakovečkoj bolnici, uz podršku Vindije obnovljena je stolarija na palači Patačić, a u domu umirovljenika postavljeni su klima uređaji. 

Članovi kluba u početku su se okupljali utorkom navečer u prostrijama Zavoda za znanstevni rad HAZU-a, kod prijatelja Franje Ruže, a potom u Crvenom salonu varaždinskog kazališta. 

Na kraju prve rotarijanske godine Rotary Club Varaždin imao je 28 aktivnih članova. To su bili Čedomil Cesarec, Dragutin Drk, Zoran Dučakijević, Josip Filipan, Dragutin Grims, Predrag Grims, Dubravko Hoić, Dragutin Juraga, Rudolf Kirić, Velimir Klinec, Vladimir Košćec, Tomislav Lipljin, Franjo Lovrec, Petar Lukman, Zlatko Mehun, Darko Ostoja, Viktor Plavec, Mario Porobija, Mirko Ramušćak, Franjo Ruža, Stjepan Sabljak, Darko Sačić, Ivan Sklepić, Vjeran Strahonja, Franjo Šulak, Marijan Vitković, Hrvoje Vojvoda i Dragutin Weber. 

Te godine RC Varaždin je uspostavio i prvi međunarodni kontakt – od 7. do 10. listopada, članovi su bili gosti u RC Prato u Toscani, a u veljači 1994. godine Klub je po prvi puta organizirao Rotary bal za blagdan sv. Valentina. Bal varaždinskog kluba od tada se tradicionalno upriličuje uz blagdan zaljubljenih a sve ove godine ostao je glavno klupsko događanje na kojem RC Varaždin prikuplja sredstva za klupski socijalni program. 

U prvim godinama djelovanja kluba svakako valja istaknuti i veliki angažman varaždinskih rotarijanaca na prikupljanju humanitarne pomoći i skrbi za prognanike, te posebno za varaždinske osnovne škole i Gimnaziju, Opću bolnicu te Dom umirovljenika.    

Klub je u rotarijanskoj godini 1997./1998. realizirao i svoj prvi Matching Grant – projekt za uređenje dječjeg vrtića za djecu s posebnim potrebama vrijedan 45 tisuća njemačkih maraka. 

ROTARIJANSKI LOV  

Kako je u klubu bilo puno lovaca, novu prigodu za rotarijansko druženje RC Varaždin je pronašao u lovištu Zelendvor, kod prijatelja Petra Silića. Rotarijanski lov postao je tako još jedna tradicionalna priredba RC Varaždin na koju se rado odazivaju rotarijanski prijatelji – lovci i iz drugih Rotary klubova.   

Drugi Matching Grant Klub je imao u rotarijanskoj godini 1999./2000. kada je zajedno s klubovima RC Vincent/Luhe i RC Ording iz Njemačke i RC Barnet/East Barnet iz Velike Britanije nastavio pomagati pri uređenju Neuropedijatrijskog odjela varaždinske bolnice.

OSOBA U NEVOLJI 

U srpnju 2001. godine Klub je na inicijativu predsjednika Vlade Košćeca pokrenuo akciju Osoba u nevolji. Članovi kluba su svakog mjeseca donacijom u robi, građevnom materijalu ili obavljenim radovima pomagali socijalno ugrožene obitelji. 

ROTARY TENISKI TURNIR MARIO POROBIJA

U kalendaru rotarijanskih aktivnosti varaždinskog kluba u rujnu 2003. dodana je nova – Rotary teniski turnir. U spomen na preminulog predsjednika Kluba u godini 2004./2005. Maria Porobiju teniski je turnir od 2006. godine dobio memorijalni karakter, a sredstva prikupljena na teniskom turniru namijenjena su Fondu Nagrade za izvrsnost

NAGRADA ZA IZVRSNOST

U godini velikog jubileja – stote godišnjice Rotaryja, 2005. Klub je po prvi puta dodijelio Nagrade za izvrsnost. Novi projekt vodio je prijatelj Božidar Kliček, a već prve godine akcija kojom varaždinski klub nastoji u zajednici isticati i nagrađivati izvrsnost mladih postigla je veliki uspjeh. Od tada Klub svake godine dodjeljuje Nagrade za izvrsnost u kategorijama – najbolji učenik gimnazije, najbolji učenik strukovne škole, najbolji student, najbolji diplomski rad, najbolji magistarski rad i najbolja doktorska disertacija. Akcija ima veliki odjek u zajednici, a Povjerenstvo svake godine dobiva sve bolje radove iz raznih znanstvenih područja.

LIKOVNA KOLONIJA RC VARAŽDIN

Rotary Club Varaždin, na inicijativu prijatelja Ivana Zagorca godinama je organizirao i dobrotvornu likovnu koloniju na imanju obitelji Zagorec u Seketinu. Na koloniji je sudjelovalo pedesetak likovnih umjetnika koji su donirali svoja djela, koja su otkupili članovi RC Varaždin. Prihod ostvaren u ovoj akciji bio je namijenjen za socijalne projekte RC Varaždin. 

DOBROTVORNE AKTIVNOSTI 

Klub je nastavio i intenzivnu dobrotvornu aktivnost pa je primjerice, u godini 2005./2006., u kojoj je proslavio 75. godišnjicu Rotary Cluba Varaždin, u suradnji s Fondacijom sveti Zeno donirao više od 3 milijuna kuna za VI. osnovnu školu, Elektrostrojarsku školu i dječji vrtić u Međimurju, a slijedeće je s tvrtkom Zagorje –Tehnobeton osigurano sto tisuća kuna za osnovne škole u Klenovniku i Donjoj Voći. Klub je tih godina opetovano pomagao i u uređenju te opremanju Urološkog odjela varaždinske bolnice.

Rotary Club Varaždin je godinama donirao sredstva za pokriće troškova božićnog objeda ta korisnike pučke kuhinje Caritasa u Varaždinu.  

ROTARY KONCERT NA VARAŽDINSKIM BAROKNIM VEČERIMA

Rotary Club Varaždin je od samih početaka svog obnovljenog rada posebnu podršku pružao programima u kulturi, stipendirao je niz perspektivnih studenata glazbe koji su se usavršavali u inozemstvu, podupirao je izdavanje knjiga i monografija te nosača zvuka, a godinama je organizirao i izvrsno posjećen Rotary koncert na Varaždinskim baroknim večerima. 

OSNIVANJE NOVIH ROTARY KLUBOVA

Rotary Club Varaždin osnovao je Rotary Club Čakovec 1996. godine, Rotary Club Varaždin 1181. 2003. te Rotary Club Ludbreg – 2008. godine.

PARTNERSKI KLUBOVI 

Varaždinski je Rotary klub ostvario odlične kontakte i veze s RC Bled (Slovenija), RC Prato (Italija), RC Oberpullendorf (Austrija), RC Guimaraes (Portugal), RC Lance (Francuska), RC Košice (Slovačka) i RC Adelaide Light (Australija).

RAD S MLADIMA

Posebnu pozornost Klub posvećuje – mladima, aktivno je sudjelovao u programima dugoročne i kratkoročne razmjene mladih, a posebno skrbi za Rotaract Club Varaždin, koji je 2011. godine organizirao i prvu RYLU u našoj zemlji. 

 PREDSJEDNICI RC VARAŽDIN

+Marijan Vitković (1992./1993.), +Franjo Šulak (1993./1994.), Čedomil Cesarec (1994./1995.), +Josip Filipan (1995./1996.), Darko Sačić (1996./1997.), +Dragutin Drk (1997./1998.), +Petar Lukman (1998./1999.), +Franjo Ruža (1999./2000.), Dragutin Weber (2000./2001.), Vladimir Košćec (2001./2002.), Dragutin Juraga (2002./2003.), Zvonimir Kušter (2003./2004.), +Mario Porobija (2004./2005.), Dubravko Hoić (2005./2006.), +Viktor Plavec (2006./2007.), Mirko Ramušćak (2007./2008.), Zlatko Mehun (2008./2009.),+Damir Mamuzić (2009./2010.), Tomislav Cvetko (2010./2011.), Stjepan Talan (2011./2012.), Branko Šmrček (2012./2013.), Eduard Vitković (2013./2014.), Ivan Zagorec (2014./2015.), Damir Crleni (2015./2016.), Borivoj Sabljak (2016./2017.), Marko Porobija (2017./2018.), Andrija Petrović (2018./2019.), Domagoj Cvetko (2019./2020.), Matija Talan (2020./2021.), Zdravko Poštenik (2021./2022.), Miroslav Benko (2022./2023.), 

Rotary Club Varaždin.

 

Najstarije rotarijansko društvo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, već gotovo četvrt stoljeća različitim humanitarnim i donatorskim akcijama pomaže društvenoj zajednici u kojoj djeluje. 

brze poveznice

Pretražite web

RC Varaždin
Aktivnosti