KONCERT Brendiranje Padovca

Lijepa glazbena večer u Začretju
Projekt – Brendiranje Padovca, kojega kao partner podržava Rotary Club Varaždin, nastavljen je u petak, 26. kolovoza, koncertom mezzosopranistice Sofije Cingule i gitarista Darka Rušeca, u lijepom ambijentu kasnobaroknog dvorca u Svetom Križu Začretje.

Na koncertu u spomen na Ivana Padovca, u salonu ovoga dvorca o kojemu brinu supružnici – Mirna i Janko Flögel – Mršić, uz gitarističku pratnju Darka Rušeca Sofija Cingula je izvela 12 Padovčevih popijevki.

– S kolegom Darkom Rušecom Padovčeve skladbe izvodim već punih 15 godina. Padovca sam mnogo puta pjevala u atriju našeg Starog grada, u Beču, ali i u nekoliko hrvatskih gradova. No, ovakvi prostori, kakav je salon dvorca u Začretju, su uvijek posebno inspirativni i poticajni, jer nastupajući u takvim povijesnim prostorima, koji su važan dio naše kulturne baštine, umjetnik ima posebnu privilegiju. Ovakvim nastupima mi zapravo čuvamo umjetnost, tako da ju izvodimo i oživimo pred publikom. Padovec sa svojim skladbama nadilazi salonsku glazbu svoga vremena, tako da sam uvijek jako sretna kada mogu pjevati njegove skladbe – istaknula je Sofija Cingula nakon koncerta u Svetom Križu Začretje.

Na ovom lijepom koncertu glumci Kruno Bakota i Robert Španić izveli su dio scenske igre u kojem su prikazani fragmenti iz Padovčevog života, a na lijepom pogramu varaždinskim umjetnicima zahvalili su Marko Kos, načelnik Općine Sveti Križ Začretje, vlasnica dvorca prof. dr. sc. Mirna Flögel Mršić te predsjednik Rotary Cluba Varaždin dr. sc. Miroslav Benko.

-Našu umjetničku i kulturnu baštinu često uzimamo zdravo za gotovo. Mi, Varaždinci, znamo da imamo Varaždinske barokne večeri, Glazbenu školu s dugom tradicijom, znamo da je Padovec bio skladatelj, ali mu se generalno premalo posvećujemo. Zato mi je jako drago da mogu pridonijeti uspjehu projekta – Brendiranje Padovca – poručila je Sofija Cingula, koju je publika nagradila iskrenim aplauzom za ovu lijepu glazbenu večer. (ič)

Rotary Club Varaždin.

 

Najstarije rotarijansko društvo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, već gotovo četvrt stoljeća različitim humanitarnim i donatorskim akcijama pomaže društvenoj zajednici u kojoj djeluje. 

brze poveznice

Pretražite web

RC Varaždin
Aktivnosti