Javna akcija Rotary Cluba Varaždin

Obilježen Svjetski dan borbe protiv dječje paralize

Rotary Club Varaždin je u subotu 24. listopada obilježio Svjetski dan borbe protiv dječje paralize – World Polio Day. Članovi ovog najstarijeg varaždinskog Rotary kluba organizirali su javnu akciju tijekom koje su na južnom zidu varaždinskog Starog grada projicirali logo globalne akcije – End Polio Now, koju Rotary International provodi sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

– Rotary Club Varaždin se ovom akcijom pridružio stotinama Rotary klubova širom svijeta koji su organizirali javne akcije i logo ove globalne akcije projicirali na najpoznatije građevine svijeta, od Eiffelovog tornja u Parizu, Opere u Sidneyju do londonskog Tower Bridgea, dvorca u Edinburghu ili Keopsove piramide, kako bi istaknuli snažnu predanost rotarijanaca svijeta u borbi protiv ove zarazne bolesti. Ovom akcijom Rotary Cluba Varaždin varaždinski Stari grad, simbol našeg grada, tako je uvršten na globalnu listu poznatih svjetskih građevina – naglasio je Matija Talan, predsjednik Rotary Cluba Varaždin.

Tijekom akcije predstavljena su i postignuća ostvarena u iskorjenjivanju ove zarazne bolesti zahvaljujući globalnom Rotary programu “End Polio Now”, Rotary Internationala.

– Prije nego što je 1988. godine započela kompleksna akcija iskorjenjivanja ove teške zarazne bolesti od poliomijelitisa je u svijetu dnevno obolijevalo više od tisuću djece na dan, odnosno, godišnje više od 350 tisuća mališana širom svijeta. Apsurd je bio u tome da se cijepljenjem bolest mogla vrlo učinkovito suzbiti a djeca zaštititi od polia za samo 60 centi, koliko je koštala doza cjepiva. Rotarijanci svijeta su u ovaj globalni projekt do sada uložili više od 2,5 milijarde američkih dolara te tisuće i tisuće radnih sati rotarijanskih dobrovoljaca. Ostvareni rezultat je fantastičan. Broj slučajeva obolijevanja od dječje paralize smanjen je za čak 99 posto. Zahvaljujući akciji End Polio Now ove je godine i cijela Afrika postala Polio Free kontinent. Jako smo blizu cilju, na listi polio endemičnih zemalja ostali su još samo Pakistan i Afganistan, no i tu je broj novih slučajeva ove godine manji od 150. No, globalna akcija iskorjenjivanja dječje paralize ostat će glavni cilj Rotary Internationala sve dok cijeli svijet ne bude oslobođen od polio virusa – rekao je Igor Čolaković, član Rotary Cluba Varaždin.

Predsjednik ovoga varaždinskog Rotary kluba istaknuo je kako će RC Varaždin nizom manifestacija i javnih akcija ove godine obilježiti 90. godišnjicu osnivanja kluba, jednog od najstarijih Rotary klubova u ovom dijelu Europe, te je zahvalio Gradskom muzeju Varaždin na podršci u ovoj akciji.

Rotary Club Varaždin.

 

Najstarije rotarijansko društvo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, već gotovo četvrt stoljeća različitim humanitarnim i donatorskim akcijama pomaže društvenoj zajednici u kojoj djeluje. 

brze poveznice

Pretražite web

RC Varaždin
Aktivnosti